Пандемијата која во изминатите два месеци го зафати целиот свет на сите луѓе им ги отвори очите за сериозноста на нашиот однос спрема Планетата, природата, средината и нашето здравје. Моменталниот прекин на животот каков што го знаеме ни остави можност да размислиме и да се потсетиме дека здравјето е сепак, најважно. Научивме дека претераното и недомаќинско трошење на природните ресурси предизвикува промени во климата и појава на нови болести досега непознати за човекот. Одговорноста на секого е огромна, но сега пред нас се појавува можноста да изградиме нов систем базиран на здрави и одржливи економски активности и вредности.

Овој 22 април сакаме да Ве поканиме заедно да го прославиме Денот на Планетата Земја со #ЗеленоВетување кон самите себе. Што сакаме да подобриме дома, на работа или во секојдневните навики како би ја овозможиле промената кон изградба на систем во кој главни приоритети ќе бидат здравјето на луѓето и животната средина, праведноста, солидарноста и отпорноста на заедниците?

„Во своите напори за ублажување на климатските промени Еко-свест ќе работи активно на создавање одржлива канцеларија која го селектира целиот отпад, не користи пластика, штеди енергија и вода, користи само локални производи и ќе работиме на едукација на други канцелариски простори.“

Електричната енергија кај нас сеуште доаѓа од јагленот кој е валкан извор со многу последици по климата, здравјето и животната средина. Токму затоа е исклучително важно да го направиме домот енергетски ефикасен, меѓутоа и да спречиме непотребни загуби на енергијата во секојдневното извршување на домашните задачи. Оние кои можат да си дозволат да постават фотоволтаици, време е тоа да го направат сега.

Отпадот е еден од најголемите проблеми во нашата земја, а може да биде можност доколку секој од нас направи напори да го намали и селектира домашниот или канцелариски отпад. Ако се уште не постои систем за селектирање, време е сами да го создадеме- едно по едно маало, еден по еден град. Има доволен број приватни компании кои сега би требало со своите економски активности да и дадат подршка на заедницата каде ја остваруваат својата дејност.

Водата отсекогаш сме ја имале во изобилие, но никогаш не сме научиле да ја штедиме и чуваме. Време е да почнеме да ги штедиме водните ресурси, бидејќи се скапоцени. Како заедници имаме моќ да се самоорганизираме и да ги заштитиме реките кои се извор на живот за природата и за нас.

Храната, односно планирањето на домашното производство на храна ќе мора одново да го научиме бидејќи оваа ситуација ни покажа колку сме зависни од плодната почва која сме ја пренамениле за индустрија и згради. Секое парче земја станува важно, дури и просторот во дворот. Време е локалниот производител на храна да ни стане најдобар пријател. И самите можеме да направиме урбани градини кои ќе бидат центар на локалната заедница, ќе нѐ учат на заедништво, на солидарност и сплотеност.

Ве повикуваме и да посадите по некое дрво. Секој напор вреди! Секоја промена значи! #ЗеленоВетување

Share This